SPANIA 2014

Haug musikkorps jubileumstur til Spania

Telefonklokka melder ubarmhjertig: Klokka er fem. På tide å stå opp! Haugfolket ankommer to timer senere Gardermoen. Litt stress med å finne rett parkeringsplass til bilen, men når klokka nærmer seg 9 er hele korpset med ledsagere, hele 38 personer, godt plassert i flyet med avgang klokka 9.10.

Vel fremme i Alicante blir vi møtt av et voldsomt brak. Vi kom rett inn i et tordenvær – og til et underlig opplegg for å hjelpe rullestolbrukere fra flyet og inn på flyplassen. Vi ble sittende i en slags kasse på hjul i tre kvarter mens høytsnakkende spanjoler forsøkte å finne ut hvordan de skulle bruke dette tekniske utstyret.

Etter hvert kom vi over i bussen og ankom Sun Palace Hotel i Albir litt før klokka fem omtrent 12 timer etter telefonklokkas nådeløse vekking. Et flott hotell med svømmebasseng og gode rom.

Det ble holdt orienteringsmøte med alle tilstede klokka 17 der blant annet Hennings gode kontakt Bjørn Væthe, orienterte om Albir.

Klokka halv åtte samlet halve korpset seg til en rikholdig buffet, mens andre tok en tur i Albir.

Torsdag 25. september ble startet med en lekker frokost klokka 8. Om noen hadde lyst på fire sorter varme pølser, så vær så god! Her var serveringen generøs. Vi var godt rustet da bussen startet klokka 8.45 på vei til Les Talias der vi hadde konsert og seminar på en institusjon for psykisk funksjonshemmede.

Klokka ti var alt klart for konsert og omtrent hundre alvorlige personer vandret inn i stedets forsamlingslokale. Allerede etter de to første numrene var stemningen steget betraktelig. Så delte vår dirigent, Henning Bøgh, ut cymbaler og andre rytmeinstrumenter og det ble spilt en melodi med spanske rytmer. Da levde publikum med i rytmene, og stemningen var stor. Alle som kunne lot seg rive med, og et samarbeidsseminar var i gang. Instruktørene og hjelpespillerne i Haug gikk rundt og hjalp de som ønsket det, så de også fikk øvelse i å bruke blåseinstrumenter og fikk oppleve hvordan det er å dirigere korpset. Det ble mange glade mennesker under arrangementet, og det ble vist at musikk kan ha en terapeutisk virkning som hever stemningsnivået og aktiviserer menneskene. Dermed oppsto en kontakt hvor musikken bygget bro over språkbarrieren. Her følte representanter for Bærum kommune i Norge og Albir i Spania seg som medlemmer i én stor familie.

Vi fikk et deilig måltid sammen med våre publikummere før vi reiste videre til ny konsert i Vistamar klokka 15. Korpset spilte prima, og bassen og trompetene lød flott med fine arrangementer. Det var slitne, men fornøyde korpsdeltakere som kom tilbake til hotellet klokka 16. Dagen ble igjen avsluttet med buffet om kvelden og trivelig samvær.

Fredag, ikke den trettende, men to ganger trettende, opprant med torden og regnvær. Men frokosten var like god for det. Og regnet stoppet i god tid før vi skulle ha utekonsert klokka 15 på hotellet – men så begynte det å pøsregne ved to-tiden. Og dermed ble det ikke noe av den konserten.

Men klokka 4 kjørte vi med vår trofaste buss til Altea, og der hadde vi en konsert i Bærumshjemmet. Henning innledet med noen ord om «korpsbevegelsen» i Norge, og gjorde det klart at vi er det eneste korpset for psykisk utviklingshemmede i Asker og Bærum. Igjen spilte korpset helt prima, og det ble i tillegg trivelige samtaler med de som var der.

Kvelden ble rundet av på trivelig vis med middag på en restaurant i Albir.

Lørdag 27. september spilte vi i Sjømannskirken i Albir. Konserten startet klokka 12 og varte godt og vel en halv time. Mange blide ansikter viste at det ble satt pris på korpsets besøk. Henning innledet igjen med å presentere oss som Asker og Bærums representanter for korpsmusikken blant funksjonshemmede, og snakket om korpsmusikk og glede. Han nevnte at noe av korpsets repertoar er valgt av korpsmedlemmene, og at korpsets siktemål både er å øke ferdighetene til korpsets medlemmer og å bidra til å aktivisere dem gjennom musikk og sosialt fellesskap, men mest av alt å gi både medlemmene og tilhørerne en opplevelse av musikkglede.

Om kvelden dro vi til Altea og spiste en deilig middag sammen. Her ble Bjørn Væthe overrakt presang for all alt han har gjort for korpset i anledning spaniaturen. Etter middagen overvar vi opptog i anledning spanjolenes feiring av at araberne ble kastet ut av Spania for 700 år siden. Mektige korpsrytmer og spektakulære antrekk. Stor opplevelse!

Søndag hadde vi utekonsert klokka 13 ved ankeret i Albir nede ved Middelhavet. Været var strålende med 25 varmegrader i skyggen og 35 i sola der korpset spilte. Da var det godt å kaste uniformsgenseren og kun spille i Haug-teskjorta. Folk hygget seg og klappet og kom bort og slo av en prat og lurte på hvor vi kom fra. De satte pris på at et korps med handikappede fra Asker og Bærum kommuner i Norge kom og spilte for dem.

Mandag morgen fikk vi beskjed om at konserten mandag på «bergenshjemmet» Betanien ble utsatt til tirsdag. Det takler korpset! Om kvelden dro en delegasjon på 11 av gårde og så det «spektakulære kristne opptoget» i Altea – og spektakulært var det. Spanjolene åpnet rekkene av publikummere for rullestolbrukerne slik at de fikk orkesterplass. I to timer glemte vi tiden og levde oss med i de fantastiske kostymene og rollespillene fra middelalderen og den suggererende rytmen til de spanske korpsene.

Tirsdag spilte vi på vakre Betanien i La Nusia, og ble tatt i mot med vennlighet. De gamle beveget seg i takt med musikken, og vi så at musikken ble godt mottatt.

Etter konserten gikk vi opp til den praktfulle eiendommen til Aud Aasen og Arne Westi-Olsen der vi ble tatt i mot til sommerlig samvær med bading og en lekker hjemmelaget Paelja. Vertskapet sørget for at gjestene fra Asker og Bærum fikk rundet av jubileumsturen i Spania må en måte som varmet både i kropp og sjel.

Øyvind Grøn

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE